De Lange Story

Woonhuis familie De Lange tevens bedrijfspand (1979)

Hoe het begon

Handelsonderneming J.B. De Lange BV is opgericht in 1979 door Johannes Bernardus de Lange. Vanuit zijn huis in Barneveld begon hij samen met zijn vrouw met de verkoop van extracten en siropen en later ook etherische oliën. Het bedrijf groeide snel en daarmee was de verkoop vanuit huis niet meer mogelijk. “Een goede vriend wees mij vlak voor kerst op de stapels dozen die in de gang en in de slaapkamer stonden. Hij zei: ‘Johan, als je in dit huis gezellig Kerstmis wilt vieren zal je toch echt een opslaglocatie moeten gaan zoeken voor je spullen.’ En dus ging ik op zoek naar een plek waar ik meer ruimte had voor opslag”, zo herinnert Johan de Lange zich.

De jaren van groei

De Lange verhuisde naar een oude varkensschuur – waar meer opslagmogelijkheden waren – en ruim een jaar later naar een oude visfabriek. “We hebben daar anderhalf jaar gezeten. Een fantastische locatie. We hebben op dat moment ook ons kantoor verplaatst naar dit pand. Nog steeds hebben we heel goed contact met de eigenaren van de visfabriek.” Johan de Lange werkte keihard om zijn bedrijf te laten groeien. Het afvullen en mengen van de ruim 300 recepturen deed hij zelf. Johan de Lange deed het magazijnbeheer en bracht zelf de producten naar de klant. Zijn vrouw nam de administratie voor haar rekening en zorgde intussen ook voor de kinderen. “Op een gegeven moment kwamen we echt handen tekort en hebben we een dame aangenomen die de taken van mijn vrouw kon overnemen, zodat zij thuis voor de kinderen kon zorgen. Ook namen we iemand aan die in het magazijn aan de slag ging, zodat ik meer ruimte had om buiten de deur met klanten in gesprek te gaan en orders binnen te halen”, zo zegt De Lange. Door de nieuwe ontwikkelingen bleek ook de visfabriek niet meer geschikt. Op een industrieterrein in Barneveld vond het bedrijf begin jaren ’80 een locatie passend bij de groei van het bedrijf. Er hing wel een fors prijskaartje aan voor die tijd.

 

Handelsonderneming JB De Lange BV Barneveld
“Driehonderdduizend gulden was natuurlijk een enorme investering,” zo zegt Johan de Lange. ”Bovendien hadden we daar wat tegenstand van de gemeente die vond dat er alleen regio gebonden industrie mocht zitten. Wij ‘exporteerden’ natuurlijk onze producten door heel Nederland.” De Lange wist de gemeente te overtuigen en de contracten werden getekend. Johan de Lange runde zijn onderneming in Barneveld met veel passie en ondernemerschap tot midden jaren ’90. Het moment brak aan om na te denken over de opvolging.

De opvolging

Beide zonen – die inmiddels ook mee werkten in het bedrijf – hadden geen interesse om het bedrijf voort te zetten. Via een goede vriend kwam Johan de Lange in contact met ondernemer Henk Vossen. Henk Vossen stond aan de leiding van het bedrijf Helichem in Reuver. De twee ondernemers vonden elkaar in hun manier van zakendoen: open, eerlijk en met oog voor de klant. “Henk en ik hadden meteen een goede klik. Henk is een goede zakenman – een sociale zakenman – en kan hard zijn als het nodig is. Maar altijd eerlijk,” zo memoreert Johan de Lange. “Ik had er alle vertrouwen in om mijn bedrijf in zijn handen te geven.” De deal was snel beklonken. Henk Vossen nam De Lange in 1997 over van Johan de Lange. De zoon van Henk – Jasper – werkte in zijn tienerjaren al vaak mee in de fabriek van zijn vader in Reuver. Het handmatig etiketteren van flessen schoonmaakmiddelen die bij Helichem werden geproduceerd was één van de vele taken die hij op zich nam. Hier verdiende Jasper in de schoolvakanties zijn geld mee. Ondanks het feit dat Jasper zijn toekomst mogelijk wel zag liggen bij de ondernemingen van zijn vader, lag er een duidelijke afspraak. De eerste vijf jaar na zijn studie zouden vader en zoon niet spreken over een eventuele opvolging. Jasper mocht vooral zijn eigen pad bewandelen en zich zelfstandig ontwikkelen. Met de overname van De Lange kwam hier echter verandering in. Na het afronden van zijn studie vond Jasper een goede baan in de IT-branche. Twee jaar later klopte zijn vader al bij Jasper aan vanwege de overname van De Lange.

De nieuwe eigenaar

Henk Vossen runde meerdere ondernemingen vanuit Reuver en wilde de verantwoordelijkheid voor De Lange in handen leggen van iemand die hij blind kon vertrouwen. “Ik kon zelf niet de dagelijkse leiding van De Lange voeren. Mijn zoon Jasper had een hele goede baan als programmeur. Maar ik zag hem als de perfecte kandidaat om de leiding van De Lange op zich te nemen,” zo zegt Henk Vossen. “Ik heb hem gebeld en gezegd dat ik hem heel graag de leiding wilde geven over het nieuwe bedrijf. Maar daarvoor moest hij wel elke ochtend om 08.30 uur in Barneveld zijn.” Jasper moest hiervoor zijn baan opzeggen. “Voor mij was het meteen duidelijk dat ik deze kans met beide handen wilde aangrijpen. Hij kwam iets eerder dan ik had verwacht en misschien gehoopt, maar soms moet je van je plan afwijken als er iets moois voorbij komt.” Met de voormalige eigenaar Johan de Lange werd afgesproken dat hij als adviseur zou blijven werken in het bedrijf. Hij had immers de productkennis in huis en een uitgebreid netwerk in de branche. “In de eerste jaren was het belangrijk dat ik inzicht kreeg in deze – voor mij – nieuwe branche. Samen met de heer de Lange bezocht ik bestaande klanten en leerde zo ook de fijne kneepjes van het vak. In die tijd stond er niks op papier en ik had me ook ten doel gesteld om een databestand aan te leggen van alle producten. Want alleen op basis van een goede documentatie konden we als bedrijf verder komen.” In de jaren die volgden bleef De Lange vanuit Barneveld werken. In de tussentijd werd in Belfeld een nieuwe productielocatie met kantoren opgezet van Helichem BV, het zusterbedrijf van De Lange. Om praktische redenen werd vier jaar na de overname ook De Lange op deze locatie ondergebracht.

De groei van De Lange

De rol van Johan de Lange verschoof langzaam naar de achtergrond en Jasper ontpopte zich als een ijzersterke organisator. Onder zijn leiding werd een goede structuur gebouwd waarin de producten een unieke nummering kregen en in computersystemen werden vastgelegd. Jasper trok een ervaren werknemer aan die al jarenlang als zijn rechterhand meewerkt aan de verdere uitbouw van het bedrijf. “Ron was heel goed in verkoop en klantcontact. Ik zorgde dat de structuur van het bedrijf op orde was, waardoor we elkaar enorm hebben versterkt,” zo zegt Jasper Vossen. Het bedrijf verschoof haar activiteiten van de verkoop van siropen en extracten naar de verkoop van etherische en vette oliën.

Overnames

Samen met vader Henk Vossen werd er ook gewerkt aan het versterken van de positie van De Lange. Zo werd in 2011 Flavodor – een producent van aroma’s en parfums – onderdeel van De Lange. Het bedrijf krijgt hiermee een entreeticket naar de wereldmarkt in handen. Maatwerkproducten op receptuur. De parfums worden onder meer gebruikt binnen de cosmetica- en schoonmaakindustrie. De aroma’s worden toegepast in de voedingsmiddelenindustrie en diervoedingsbranche. Enkele jaren later – in 2014 – wordt de positie van De Lange verder verstevigd door het aangaan van een joint-venture met Alpaca SA in Paraguay. “We kregen hierdoor een zeer waardevol netwerk wereldwijd. We stonden tussen de ‘grote’ jongens in de branch op conferenties en konden hier werken aan de stevige groei van ons bedrijf,” beschrijft Jasper Vossen. Het nieuwe bedrijfsonderdeel heeft een netwerk in ruim 90 landen. Alpacasa BV wordt dé Nederlandse distributielocatie van deze gigant.

De Lange anno nu

Het personeelsbestand van het bedrijf groeide mee. “Op het moment dat de groeicurve van het bedrijf de capaciteit dreigde voorbij te gaan zocht ik naar mensen die binnen het bestaande team een sterke aanvulling konden zijn,” zo zegt Jasper. “Ik heb daarbij altijd gekeken naar wat mensen in hun mars hebben, en niet zozeer naar hun ervaring. Ik geloof dat als je mensen de ruimte geeft om hun vaardigheden ten volle te benutten je toe werkt naar een loyaal en krachtig team.”
De Lange is door de aanpak van Jasper de afgelopen jaren uitgegroeid tot een (inter)nationale naam van formaat. “Ik ben het meest trots op de goede naam die De Lange heeft in de branche. We hebben ons stevig gepositioneerd in een markt die voor mij in het begin onbekend terrein was. Dat we zo goed bekend staan hebben we aan ons hele team te danken.”
“Groei van het bedrijf is geen doel op zich. Ik zie het als een middel om ons doel te bereiken”, aldus Jasper Vossen, directeur De Lange.

Door Niki Janssen – 100procentniki.nl