Bij het eten en drinken van voedingsmiddelen wordt een groot gedeelte van de ervaring bepaald door de smaak en de geur. Om die reden zijn geuren essentieel bij hoe wij voedsel ervaren. Vandaar dat een aroma ook sterk bij draagt aan de waardering van een bepaald product. Het is de geur die wordt geproefd voordat je een voedingsmiddel in je mond neemt, dat is de aroma.
We merken dat in de voedingsmiddelenindustrie het vaak niet genoeg is om enkel fruit in een product op te nemen. Een consument wil het fruit ook “echt” proeven. Daarom worden er aroma’s toegevoegd. Zo’n aroma kan worden onderverdeeld in een aantal categorieën:
Natuurlijke aroma’s
Ten tweede, Natuuridentische of natuuridentieke aroma’s
Als derde, Artificiële of kunstmatige aroma’s
Tot slot, Biologische aroma’s.
Een aroma wordt ook wel smaakstof genoemd. Fabrikanten voegen deze veelal toe aan voedingsmiddelen. Hierdoor smaken en ruiken ze lekkerder. Een andere reden om een aroma toe te voegen is om de oorspronkelijke geur of smaak terug te krijgen. Bijvoorbeeld omdat door verhitting de smaak van een product grotendeels verloren gaat.

Waar zitten aromastoffen in?
Met uitzondering van 3 stoffen mogen aromastoffen aan alle typen voedingsmiddelen worden toegevoegd. Dit mag in de hoeveelheid die nodig is om het voedingsmiddel een lekkere geur en smaak te geven.
Waneer spreken we van een aroma?
Sommige smaakstoffen (aroma’s) hebben meerdere doeleinden. Je mag alleen over een aroma spreken als er een bepaalde (vaak lage) hoeveelheid in een product aanwezig is. Belangrijk om te weten is dat ze alleen een aromastof heten als er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid in een product zit.
Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak, waardoor ze producten lekkerder kunnen laten ruiken of smaken. In Europa zijn zo’n 2.800 aroma’s toegelaten voor gebruik in voedingsmiddelen. Deze zijn allemaal uitgebreid onderzocht op veiligheid door de EFSA en de WHO.
Aroma naamgeving en wetgeving
Het gebruik en naamgeving van een aroma is gebonden aan wetgeving. Wil je weten welke aroma’s goedgekeurd zijn, kijk dan in bijlage I van Verordening (EG) Nr. 1334/2008. Ook de voorschriften voor de etikettering zijn hier terug te vinden. Voor meer informatie over etikettering moeten we kijken naar Verordening 1169/2011. Goed om te weten is dat kruiden en specerijen hiervan zijn uitgesloten, deze vallen dus niet onder de definitie van een aroma.
Het gebruik van de term ‘natuurlijk‘ in combinatie met aroma in de lijst van ingrediënten is aan strikte voorwaarden verbonden in de nieuwe aromawetgeving. Je mag dit alleen gebruiken als het eindproduct uitsluitend natuurlijke aroma bevat. Het aroma op zichzelf moet voor minimaal 95% uit natuurlijke bron afkomstig zijn. De resterende 5% kan bijvoorbeeld een kleurstof zijn of voor standaardisering van de aroma.
- Aardbeien
- Abrikozen
- Ananas
- Bananen
- Chocolade
- Citroen
- Cocos
- Eucalyptus
- Frambozen
- Groene appel
- Honing
- Jasmijn
- Kamille
- Kaneel
- Kersen
- Kiwi
- Komkommer
- Lavendel
- Neroli
- Peren
- Perzik
- Rozen
- Vanille
- Violen
Kijk hier voor een volledig overzicht.
Wil je alle contactgevens bekijken, dan vind je hier onze contactpagina.